טיסות אין✈️. סיור חו"ל אין🌎. אבל הבלוג שלי שם דגש על למידה השוואתית מעמיקה בנושאים של חדשנות ומנהיגות, אז מה עושים?
*** ובכן, מה שעשיתי זה יצאתי בסדרה של פוסטים ברשתות חברתיות על פתרונות פורצי דרך שקרו בעקבות הקורונה. הרשומה הזו מתבססת בחלקה הגדול מאוד על אותם פוסטים שהופיעו בסדרה שלי שפורסמה בפייסבוק בשלהי מאי – תחילת יוני ***
חדשנות ציבורית נתפסת כאוקיסמרון בימים כתיקונם.
אך במציאות שבה חלק ניכר מן האתגרים הכלכליים והחברתיים (כגון מתן מענה להזדקנות האוכלוסייה, צמצום הפערים כלכליים והסדרה של פיתוחים רפואיים חדשניים) מתאפיינים במורכבות רבה ואי-וודאות מערכתית – היכולת לחשוב מחוץ לקופסא היא דרישת סף הכרחית למדיניות טובה.
⬅️למעשה משרת ציבור שרוצה להשאר רלוונטי עבור האזרחים חייב לשים בראש סדר העדיפויות שלו דגש על חדשנות ציבורית.
אז נאמנה לכובע הדיפלומטי עוד מימי ה-OECD שלי👩🎓, החלטתי לצאת למסע סביב העולם (וירטואלי, כן?) ולדלות דוגמאות מרתקות על #חדשנותציבורית שנרקחה, קרמה עור וגידים והתממשה תוך שבועות ספורים לסיפורי הצלחה.
שיפור תקשורת עם האזרחים
השאלה שאנחנו עוסקים בה כיום היא כיצד הרשויות (ממשל מרכזי או שלטון מקומי) מצליחים לתקשר עם התושבים שלהם ולתת להם ערך בזמן אמת ובצורה נגישה.
נשמע פשוט? כנראה שלא באמת ניסיתם לפענח את הכניסה למענק שלב א' לעצמאיים…
שיפור תקשורת/ דוורור ממוקד:

רומניה הקימה פורטל לרומנים בתפוצות כדי לסייע לאזרחים שנמצאים בחו"ל (בין אם ברילוקישן, בלימודים או גרים בדרך קבע… אין קריטריונים לכל מי שרואה עצמו שייך לאומה הרומנית) לקבל מידע והנחיות מדוייקות, ללמוד על ארגונים מקומיים וכלי תמיכה קיימים. תחת הפורטל נוצר גם שיתוף פעולה של עמותות מקומיות של יוצאי רומניה במדינות אחרות, ובעצם בזכות הנגשת המידע הרומנים בתפוצות יכלול לקבל גם תמיכה ושירותים מהסקטור החברתי במדינות היעד.

עדיין ברומניה, בחסות משבר הקורונה הקימו מערכת חדשה אחידה להעלאת מסמכמים של אזרחים לענן לטובת טיפל ברשויות המדינה, למעשה יישום של מדיניות only ask once. קצת כמו האזור האישי של רשות התקשוב, אבל על סטראואידים. מסמך שהעלתם פעם לטובת מענק/פיצויים/דמי לידה וכו' – הממשלה מנועה מלבקש פעם נוספת.
כמה פעמים התבקשת להציג 3 תלושי שכר אחרונים כל פעם מחדש?!

סינגפור השמישה "כלב רובוטי" מהתעשייה כדי שיסתובב במרחבים פתוחים וברחבי פארקים מרכזיים וישמיע הודעות מוקלטות של הנחיות ותזכורת לתושבים לכבד הנחיות של ריחוק חברתי. ממשלת סינגפור לא המציאה את הרובוט, רק זיהתהה פה הזדמנות ומינפה אותו לשימושים שיטיבו עם האזרחים ויסייעו לה להעביר הנחיות בצורה נוחה וזכירה

פורטוגל מינפה יכולות של אוטומיזציה ודיוור ישיר. הוקם פורטל ייעודי לכל המידע וההנחיות שקשורות לקורונה ולתמיכה של הממשלה, ובעצם לפי חיתוכים של אזור גיאוגרפי/עיסוק/פרטים אישיים נוספים – האזרחים קיבלו ניזולטר יומי עם כל המידע שרלוונטי אליהם.

אוסטריה קיימה מספר כנסים דיגטליים (וובינר + פגישות צד) עם הסקטור העסקי, כדי לקבל אינפוט יישיר ובלתי אמצעי על צעדי מדיניות וכלי תמיכה כלכליים שנועדה לסייע להתמודד עם המשבר. לא עוד מסיבת עיתונאים עמומה ב20:00, אלא שיח משותף לעיצוב מדיניות והבנת הצרכים (והדפרנציאציה) בקרב נציגי התעשייה
ערבות הדדית/ חוסן חברתי
הפעם נדבר על הנקודה הרגישה בציר שבין הפרט ->הקהילה המיידית –> הסביבה העסקית –> ואוכלוסיות שלמות.
במהלך הקורונה ראינו מענים, יחסית פשוטים, אשר נותנים דגש למרקם החברתי המשותף במהלך המשבר.

צ'כיה הקימה פורטל Data against COVID כדי לאפשר למומחי טכנולוגי, אנשי דאטה, מומחים אקדמיים ומתנדבים מכל קצוות הקשת לנתח מידע בזמן אמת ולסייע לרשויות לקבל החלטות ולהתוות מדיניות בזמן אמת.
יש פה בעצם 2 החלטות משלימות: הראשונה היא הבחירה בopen innovation ושימוש בחכמת ההמונים כדי לקבל החלטות הכי טובות. השניה היא שקיפות רדיקלית כלפי הציבור שיכול בכל רגע נתון להיות חלק פעיל ממנגנון קבלת ההחלטות (ולא רק להתמרמר בבית מול הטלויזיה).

באסוטרליה, בסטייט ויקטוריה הקימו פורטל שמחבר וירטואלית בין התושבים לכלל מוסדות התרבות וההווי באזור – מוזיאונים, גלריות, שיעורי ספורט, גני חיות ועוד כדי להמשיך לייצר חיי קהילה פעילים גם באון-ליין. הפלאפורמה איפשרה סיורים וירטואלים, שיעורים און-ליין ובעיקר – וזו פריצדת הדרך – חדרי אינטרקציה בין התושבים לבין עצמם.

אוסטריה הקימה צוות שמאגד חברות מתחום הדיגטציה שהציעו שירותים חינמיים וייעוץ בטרנספורמציה דיגטלית בחינם למשתמש לעסקים קטנים. היוזמה כמובן במימון ממשלתי. שילוב רב-מגזרי מנצח שבו כסף ציבורי חוזר חזרה למשק וממנף יתרון יחסי לסיוע ותמיכה באחרים.

בפורטגל הממשלה הקימה את פורטל ההתנדבות והערבות ההדדית הלאומי. הפלטפורמה היוותה מעין market place בין צרכים של ארגונים חברתיים (תרומות, ידיים עובדות,חלוקת סלים, תמיכה טכנית), בין אם באופן חד-פעמי או לטווח ארו יותר, לבין אנשים מהשורה שהרגישו שם רוצים לסייע אך לא יודעים כיצד..
חדשנות פתוחה - תחרויות
תחום נוסף שעבר טרנסורמציה של ממש הוא המעבר מ"שיתוף ציבור" לתפיסה של "חדשנות פתוחה".
חדשנות פתוחה היא גישה ליישום חדשנות, לפיה ארגון יכול וצריך להתשמש ברעיונות ממקורות חיצוניים, כגון אנשים פרטיים, לקוחות, ספקים, מרכזי מחקר ועוד.
ואיך זה נראה בפועל? ריבוי של תחרויות והאקתונים להנגשת מידע ציבורי:

ארה"ב, הממשל הפדרלי הכריז על תחרות פתוחה עם פרס של M$500 כדי לפתח טכנולוגיות לבדיקות מהירות. חוקרים, טכנולוגים, יזמים, אוניברסיטאות…. כל מי שחושב שיש בידו אפשרות לסייע – קדימה זו ההזדמנות .

אוסטרליה ייצרה תוכנית מענקים ממשלתיים חדשה בשווי מילונים למציאת פתרונות למגוון אתגרי הקורונה תוך שימוש בבינה מלאכותית. הדגש – העה של AI לאתגרים כלכליים, חברתיים, תעסוקתיים, חינוכיים, בריאותיים ועוד…

האיחוד האירופי השיק את ההאקתון הוירטואלי הגדול ביותר בהיסטוריה עם 37 אתגרים לפי 5 קטגוריות להתמודדות עם אתגרי מדיניות בעידן קורונה ופוסט קורונה. עשרות אלפי משתתפים מכל העולם הציעו פתרונות מדיניות להתמודדות מיטבים עם האתגרים תוך כדי ואחרי גל הקרונה

אינדונזיה קיימה תחרות פתוחה לפתרונות חדשניים ויצירתית להתמודדות עם אתגרים של חוסן חברתי ונגישות למידע של האזרחים. בעצם יש פה פתיחה של מאגרי מידע לציבור הרחב והזמנה פתוחה של "בואו לסייע לבנות לנו מענים טובם ומדוייקים יותר"
מתן שירותים

מרוקו השיקה פורטל חינוך כל ארצי – החל מילדי הגן עד לאוניברסיטה, שבתוך המערכת אפשר ללמוד לבד תכנים קיימים או להשתתף בשיעורים ברחוק בויאו בלייב

צ'כיה הצליחה להעביר הצעת חוק שהייתה תקועה יותר משנתיים לחיבור קופות החולים, בתי החולים, איגודי רופאים פרטיים ובתי מרחק למערכת אחת שמאפשרת אבחון, בקשה וקבלה של מרשם והספקת תרופות הכל בלי לצאת מהבית.

בסטייס קליפורניה בארה"ב הציגה אפשרות לקבל רישיון נישואין וחתונה וירטואלית. האקט הבסיסי ביותר של זיהוי האנשים ושינוי הסטטוס האישי שלהם – הופ עבר און ליין.

ממשלת קאטר (קצת אקזוטיקה, למה לא?) הקימה רשת פורטלים מקומיים לחיבור תושבים לעסקים המקומיים שלהם כדי לעודד כלכלה מקומית און ליין, ואף מימנה את ההקמה של החנויות האינטרנטיות של העסקים הקטנים (ספויילר: כן, גם בארץ, אשדוד 360 לעסקים נתנה מענה פורץ גבולות לקהילה העסקית המקומית)
שיתוף מידע ולמידת עמיתים





***
ואתם איזו חדשנות פורצדת דרך נחפשת אליה בזירה המקומית או הגלובלית?!
האם היו אלו פתרונות פלסטר, או שמא חשיבה מחדש על הפרדיגמות של המגזר הציבורי?