מיפוי תמונת עתיד – מה הכוחות שמניעים שינוי?

מה צופן לנו העתיד? כיצד נעשה מיפוי תמונת עתיד ונבין אילו כוחות מניעים (drivers) מנסים לייצר שינוי משמעותי ואילו מבקשים לשמר את הקיים ולייצר מציאות של מה-שהיה-הוא-שיהיה.

אם אתם עוקבים אחריי תקופה, אתם בוודאי יודעים שאלו מסוג השאלות שאני מסתובבת איתן ביומיום, ומנסה להנגיש כלים, תפיסות ופרקטיקות כדי לייצר מיפוי תמונת עתיד וגם קצת בהירות של איך לחשוב על כל השיבושים (מלמדת גם קורסים וסדנאות בנושא… למקרה שזה ממש מסקרן אתכם).
המטרה של הרשומה היום היא להציע פריזמה יחסית פשוטה למיפוי השפעות השונות על העתיד המתהווה.

רגע, אבל למה כל כך קשה לנו לחשוב על העתיד?

ובכן הבעיה המרכזית היא שאנחנו בני האדם. פסיכולוג מוביל מהארוורד בשם פרופ' דן גילברט מצא בסדרה של מחקרים שהנטיה הטבעית של כל בני האנוש היא לתת הערכת חסר לרמת השינויים שצפויים לקרות בעתיד. היכולת לספר סיפור קוהרנטי על העתיד יושבת באותו מקום במוח בו נמצאים הזכרונות שלנו. למעשה מיפוי תמונת העתיד זהו בעצם סוג של ניסיון לשלוף מידע על זכרון שעוד לא קרה, ולכן קשה לנו להשלים פרטים וניואנסים, ולכן אנחנו – כולנו באופן גורף ובכל גיל – נוטים להניח שהשינויים שחווינו ב10 שנים האחרונות הם גדולים ומשמעותיים הרבה יותר מהשינויים שנחווה ב-10 השנים הבאות.

משולש העתיד – כוחות השינוי

על מנת להתמוד עם המתח של קושי בפיתוח תרחישי עתיד, עלינו לייצר תחילה מיפוי של כוחות שונים שמבקשים להשפיע על המציאות. הכוחות הללו ניתנים להמשגה ע"י משולש העתיד. הרעיון הבסיסי הוא שיש שלושה מימדים שמעצבים תמונת עתיד: משקל העבר; הדחיפה של ההווה; והמשיכה של העתיד. המתח והאינטראקציה בין שלושת הכוחות הללו יוצרים מרחב עתידי אפשרי, בתוך המשולש.

השיטה המקורית פותחה על ידי Sohail Inayatullah כדי להבין את המסגרת המחשבתית והכוחות המניעים לפני שניגשים למיפוי תמונת עתיד. לכל פינה יש סט ייחודי של של מגמות, כוחות (דרייברים ומעכבים), מודלים מנטליים ועוד.

מרכיבים משולש העתיד – כיצד להעזר במיפוי תמונת עתיד?

למעשה לכל פינה במשולש חשיבות להבנת תמונה מלאה ומיפוי המערכת שאת העתיד שלנו אנחנו רוצים לנתח. חשוב להכיר את כלל הכוחות המניעים ואת השפעות הרוחב השונות. לכל פינה גם שורה של כלים פרקטיים שעוזרים לנו לייצר המשגה והבנה טובה יותר של העתיד המתהווה (למעשה של שורה של עתידים – ראו הרחבה בהמשך).

  • הפינה הראשונה (העבר) של המשולש נוגעת למשקל העבר ונטייה לשמר דברים כפי שהיו. הנקודות המרכזיות במיפוי פינה זו  יוצרים וקטור כוח בעל כוח התנגדות מסוים. ניתוחה עתיד מצריך לקחת בחשבון לא רק דברים שישתנו (ולהפליג בדימיון של מדע בדיוני), אלא גם התנגדויות לשינוי, כמו מכשולים רגולטוריים, ערכים שמרניים, תשתיות, העדר השקעות בפיתוח של נושא מסוים וגם… פחד. כן, אנחנו יצורים שבסה"כ שונאים סיכון ולא רוצים שמישהו יזיז לנו את הגבינה יותר מדי.
  • הפינה השנייה (הווה) נוגעת לכוחות מניעים/דוחפים, כמו חקיקה חדשה, פריצות דרך טכנולוגיות או מדעית, הזדמנויות חדשות שמצריכות לחשב מסלול מחדש ולייצר שינוי. בפינה זו נמצא ניתוח מגמות עדכני (לרוב גרפים מספריים שמצביעים על עליה/ירידה של תופעה כלשהי), דרך גזירה של המסלול הצפוי בטווח הקצר-בינוני (path dependency) וגם קצת היבטים של סריקת אופק (horizon scanning)   של תופעות שינוי שמתהוות היום.
  • הפינה השלישית (העתיד) היא וקטור כוח של שינוי משמעותי, של התפתחויות בדרך וכוחו מניעים חזקים. בפינה זו נמצא מיפוי תמונת עתיד שמתבססת גם על העדפות ומשאלות (עתיד מועדף – נורמטיבי), פרדיגמה חברתית ושינוי בערכים, לדוגמה מאבק בשינויי האקלים שהופכים ליעד החברתי העיקרי, במקום, למשל, להילחם בקומוניזם. בחלק זה נכנסים כל הדברים הכייפיים של מגא-מגמות, מיפוי של קלפים פרועים (wild cards) מטריצות שינוי (Uuncertainties Matrix) וכמובן פיתוח תרחישים של עתידים חלופיים אפשריים.

המושגים נשמעים לכם קצת ג'יבריש? אל דאגה, מוזמנים להכנס למילון המונחים הגדול של חשיבת עתיד.

עתידים חלופיים

הכלים המוזכרים מלע מאפשרים לנו לייצר ידע ותובנות לגבי עתידים אפשריים וחלופיים. חשוב מאוד לזכור בהקשר זה שהעתיד איננו אחד – ישנם כמעט אינספור תרחישי עתיד אפשריים. בתוך המעגל הרחב של האפשרויות יש קבוצה מוכלת קטנה יותר של עתידים סבירים. ההיבט שמעניין אותנו הרבה פעמים הוא דווקא השאלה הנורמטיבית, כיצד מיפוי תמונת עתיד מאפשר לנו להתקדם אל ההיבט הנורמטיבי והעתידים הרצויים?!

שאלות מנחות לכל פינה במיפוי תמונת עתיד

  • העבר: מה מעכב אותנו, או מפריע לנו? מהם החסמים לשינוי? אילו תפיסות מערכתיות ומודלים מנטליים משפיעים? מהם המבנים העמוקים המתנגדים לשינוי?
  • ההווה: אילו מגמות דוחפות אותנו לעבר עתיד מסוים? אילו כוחות מניעים וניתוח מגמות כמותניות מצביעות על שינוי מגמה?
  • העתיד: מה מושך אותנו לעבר עתיד מסוים? מה צירי אי הוודאות שלאורם נרצה לבדוק תרחישים והשפעות על העתיד? אילו תופעות קיצון יכולות להופיע?

מה השלב הבא?

משולש העתיד, כשלעצמו, מאפשר לנו להתחיל לבנות מיפוי ראשוני של הכוחות המניעים. זהו שלב הכרחי, אך לא מספיק מבחינת שרטוט תמונה של העתיד. ובכל מקרה כדברי חז"ל: "הנבואה ניתה לשוטים". מטרה חשיבת עתיד היא בעיקר לשאול שאלות טובות יותר כדי להתכונן אל הלא-נודע.

ריטה גולשטיין-גלפרין

ריטה גולשטיין-גלפרין

בקצרה: חיה, חוקרת ונושמת את עולמות המנהיגות והחדשנות – בעיקר השילוב בינהם כמחולל שינוי.

בהרחבה: מרצה ומנטורית, מנהלת תכנית הכשרה למנהלים בסקטור הציבורי; יזמת חברתית; מייסדת של האקסלרטור לחדשנות ציבורית; עו"ד ודיפלומטית לשעבר ומקימה של הנספחות הכלכלית ל-OECD.
משרתת ציבור בכל רמ"ח אברי. יזמת בנשמתי.

פוסטים נוספים

חדשנות

חדשנות בממשלה ובמגזר הציבורי – כנס אלי הורוביץ

במציאות שבה חלק ניכר מן האתגרים הכלכליים־חברתיים בהווה ובעתיד מתאפיינים במורכבות רבה ובאי־ודאות מערכתית, חדשנות המעידה על חשיבה מחוץ לקופסה ומאתגרת פרדיגמות קיימות היא קריטית למגזר ציבורי רלוונטי ומותאם למאה ה-21.

כל הזכויות שמורות – Makeover Strategy – ריטה גולשטיין-גלפרין ©  2019-2020.
התכנים בבלוג מייצגים את דעותיי האישיות בלבד.

חדשנות. מנהיגות. שינוי

בין אם אתם משרתי ציבור בעבר או בהווה, יזמים חברתיים, יועצים שמלווים תהליכי שינוי או פשוט תומכים נלהבים מבחוץ – בואו להיות חלק מהשינוי!

משרת-הציבור-של-המאה-ה21