אודות

זו לא שאלה האם ומתי... האם אתם מוכנים לעולם החדש?

בואו נודה על האמת: תרחיש עסקים כרגיל כבר לא מספק את הסחורה.

המאה ה21 מאופיינת בשינויים תכופים ומייצרת לא מעט אתגרי מדיניות. עוד לפני הקורנה שהאיצה ושמה זכוכית מגדלת לאתגרים המערכתיים המורכבים. 

גידול וצפיפות בערים בעולם, שינוי דפוסי צריכה, הזדקנות האוכלוסיה,
מחלות חדשות, גלבולזציה כלכלית וחברתית, מחאות וקיטוב פוליטי, זיהום אויר, שיבוט גנטי, שינוי אקלים, עומס תחברותי, עיור מואץ, ביו-האקינג, שוק העבודה של העתיד, פריצות דרך טכנולוגיות, טשטוש גבולות מוסריים, בינה מלאכותית, הכשרה בעידן החדש, שינוי אקלים ועוד…

בין כל ההישגים והאתגרים – מתחדדת התובנה שמה שהיה הוא לא מה שיהיה.  ולכן נדרשים כלים חדשים ושונים.

אז מה עושים?

לאט לאט הולכת ומתגבשת התובנה בקרב צוותים בסקטור הציבורי, אצל יזמים חברתיים, חוקרים, מנהלים וסוכני שינוי בעלי חשיבה מערכתית שחדשנות ציבורית היא שם המשחק.

אם האתגרים שלנו הם לא כתמול שלשום, הרי שגם הפתרונות צריכים להיות לקוחים מעולמות היזמות והחדשנות – לשאול שאלות קשות, לתהות על הנחות המוצא, לאתגר את שיטות העבודה ולייצר מודלים של שיבוש ושינוי.

מה זה דורש?

מנהיגות אותנתית, אומץ ותעוזה וגם כלי חדשנות – וזה בדיוק מה שהבלוג הזה יתייחס אליו.

טוב ומי את בכלל לכתוב על הדברים האלה?

שאלה מצויינת. שאלתי אותה את עצמי הרבה פעמים.

הנה רשימת מכולת רשמית: משרתת ציבור, יזמת סדרתית, עו"ד, דיפלוטית, מובילת תכנית לרפורמות בשירות הציבורי, מרצה באקדמיה, יועצת לרשויות מקומיות ומשרדי ממשלה, מפתח הכשרות בעולמות מגוונים מתכנון ארוך טווח עד רכש חברתי,  חברה בפורום מנטורים לחדשנות, בעברי מנהלת תכנית הכשרה למנהלים בסקטור הציבורי, מייסדת של האקסלרטור לחדשנות ציבורית, מנחת סדנאות, מקימה של הנספחות הכלכלית לארגון ה-OECD ויו"ר (ישראלית ראשונה) של קבוצת עבודה בארגון.

ובמקביל רשימה לא כ"כ רשמית: מקימה של עסק חברתי לתמיכה בנשים ברילוקיישן, מייסדת קבוצת נטוורק של נשים בינ"ל בפריז, מנחה ומנטורית במגוון עמותות כמו יוזמות עתיד, יוניסטרים וניצוצות. חברת צוות היגוי בינ"ל לחדשנות מכלילה,  שותפה מייסדת של אקסרטור חברתי לעסקים מסורתיים, פעילה חברתית עבור נוער עולה, מנחה מוסמכת של סדנאות חדשנות דרך חשיבה עיצובית, מלווה תהליכי חדשנות וחשיבה מוטת עתיד בזירות שונות. 

[אפשר כמובן לקרוא קצת על מיזמים מרכזיים בטאב  פרויקטים ושת"פ

הכי חשוב: אוהבת תמיד לפצח את האתגר הבא, לחבר עולמות ושחקני אקו-סיסטם להובלת שינוי לאתגרים מערכתיים.

אמא לשני בנים מעוררי השראה .

חיה, חוקרת ונושמת את עולמות המנהיגות, החדשנות ואימפקט חברתי – בעיקר השילוב בינהם כמחולל שינוי.

שותפים לדרך:

ומה תמצאו פה?

הבלוג הוא הבית האינטרנטי שלי. מה שאומר שנדבר פה על כל הדברים שמעניינים אותי (ראו הוזהרתם – אני די גיקית 😀).

חדשנות
חדשנות היא יצירת ערך מוסף באמצעות פתרונות לצרכים גלויים, או באמצעות יצירת פתרונות לצרכים סמויים. החדשנות היא מאפיין מרכזי של רוב העבודות היצירתיות. פתרונות אלה מושגים על ידי פיתוח או שימוש במוצרים, תהליכים, שירותים או טכנולוגיות יעילים יותר מבעבר – נדבר על פתרונות חדשים לאתגרים קיימים, וגם על זיהוי אתגרים חדשים וחיפוש פתרונות אליהם.
מנהיגות
מנהיגות היא יכולתו של אדם או קבוצת אנשים להוביל אנשים אחרים אל עבר מטרה משותפת במינימום סמכות. פעולה מנהיגותית, מתקשרת בצורה ישירה להשפעה וליצירת שינוי ועל כן קשורה בטבורה ליכולת להשפיע על מוטיבציה של אנשים. מנהיגות אותנתית, מנהיגות הסתגלותית, מודל אדיג'ס ועוד – כולם כלים לבחינת הובל שינוי.
מודלים משווים
לא תמיד צריך להציא את הגלגל מחדש. למעשה, ברוב הפעמים האתגר נידון בשינויים כאלה ואחרים גם במקומות אחרים. יצירת למידת עמיתים, benchmarking   ושיתוף פעולה בין הרגולטורים בעולם פעמים רבות מהוות את המפתח לפיצוח הנושא שעל השולחן.
חשיבה יצירתית
יצירתיות היא התהליך הפסיכולוגי היוצר רעיונות מקוריים ורלוונטיים לסיטואציה הנתונה. תוצר של החשיבה היצירתית יכול להיות אינטלקטואלי (כתבה, שיר, מאמר) מוחשי (כמו פטנט, מוצר) או תהליך (שינוי ארגוני או תהליכי). מה שמעניין הוא היצירתיות נשענת על גמישות מחשבתית, שמאפשרת חשיבה רב-ממדית ורב-כיוונית, ועוד יותר חשוב זהו שריר שניתן לאמן ולחזק.
הסקטור הציבורי
זהו בלוג נישה. תחום הלהט שלי שגורם לי לקום בבוקר הוא הטמעה של דפוסי חשיבה וחדשנות תהליכים יישומית בממשל. כל מי שהוא משרת ציבור נכנס להגדרה הרחבה של המונח – עובדי מדינה, שלטון מקומי, רשויות, חברות ממשלתיות, מערכת החינוך, מתנ"סים, מערכת הבריאות והרווחה, ספקים שעובדים מול הממשלה, יזמים חברתיים ועוד. נושא החדשנות הציבורית מדבר אליכם? מקומכם פה!
חשיבה עיצובית
חשיבה עיצובית התפתחה להגדרה של שילוב אמפתיה להקשר של בעיה, יצירתיות בהפקת תובנות ופתרונות, ורציונליות בניתוח והתאמה של מגוון פתרונות אל ההקשר של הבעיה. על פי טים בראון, מנכ"ל ונשיא IDEO, המטרה של חשיבה עיצובית היא "אסטרטגיה של התאמת פתרונות טכנולוגיים אפשריים לצרכיהם של אנשים". אני אומרת עזבו אתכם מטכנולוגיה – פשוט דרך טובה לפתור אתגרים שונים למענה מותאם יותר.
הובלת שינוי
גו’ן קוטר, אבי התפיסה של תאוריית השינוי, עושה אבחנה חשובה בין ניהול לבין מנהיגות. ניהול הוא סדרה של תהליכים שיש בכוחה להבטיח שמערכת מורכבת של אנשים וטכנולוגיות תתנהל כהלכה. מנהיגות היא סדרה של תהליכים המקימה ארגונים או מתאימה אותם לנסיבות שהשתנו בצורה משמעותית.
אימפקט
לא כל החוכמה נמצאת בממשלה. לפעמים דרכי מימון חדשות יכולות להצמיח פתרונות מעניינים מואד לאתגרים הכי מורכבים. לדוג' השקעות אימפקט הן השקעות במיזמים, בקרנות ובארגונים במטרה להשיא תשואה חברתית או סביבתית מדידה, לצד תשואה כלכלית. 
משילות בינלאומית
העולם כולו הוא כפר קטן... בנאלי? כן. האם נכון? גם כן. בעידן הגלובלי בו אתגרי המדיניות הם רבים, מורכבים וחוצי גבולות – יש מקום לשיתופי פעולה נרחבים במסגרת ארגונים בינ"ל, על לאומיים, רשתות מקצועיות, היוועצות ועוד. בכל סיור חו"ל שהובלתי יש תמיד דגש על מודלים משווים, על יצירת בנצ'מרק בינלאומי, על הכרות עם מקבילים במדינות היעד השונות ועוד.
דיגטציה של תהליכים
אמנם אחת התיזות המרכזיות שלי היא שדיגטציה כשלעצמה איננה מספיקה, ואין די להלביש טופס ישן עם תפיסה בירוקרטית על מערכת מחשוב ובזה לסיים את תהליך החשיבה של הטמעת חדשנות. ועדיין, אחרי ככלות הכל - דיגטציה של שירותים, מוצרים ותהליכים היא חלק אינגרלי מפתרונות טובים יותר למחר המשותף שלנו.
חשיבה מוטת עתיד
חשיבה מוטת עתיד היא שיטה להתבוננות מושכלת ושיטתית על השינויים המרכזיים שיתרחשו בעוד 10, 20 או 30 שנים, בכל תחומי החיים. חשיבת עתיד מתמשת בגישה רב-תחומית לניתוח סימני שינוי ולזיהוי תהליכים.
לחץ כאן
Previous slide
Next slide

הצטרפו למסע שלי בחיפוש אחר Win-Win-Win

WIN – ערך חברתי, אימפקט אמיתי ומענה על אתגרים מערכתיים חברתיים וציבוריים

WIN – ממשלה חדשנית יותר, שירות לאזרח מהיר ומותאם יותר, מענה אמיתי לצרכים 

WIN -שת"פ בינמגזרי ומודל קיימות כלכלית

שבועת מחולל השינוי

הִנְני מבטיח/ה ומתחייב/ת בְּהן צִדקִי לפעול למען חדשנות בזירה הציבורית והחברתית, לאתגר הנחות מוצא, לזהות מגמות שינוי ולפתח תרחישי עתיד, ליצור יש מאין ולחפש פתרונות יצירתיים וישומיים לשיפור שירות לאזרח – בין אם בתוך הממשלה או מחוץ לה.

מבטיח/ה לקבל על עצמי ללא תנאי וּללא סְייג עוֹל הלמידה וההטמעה של חשיבה עיצובית ממוקדת האדם, עבודה יצירתית, חשיבה ומיפוי מערכתי ופתרון בעיות אג'ילי.

וגםאצטרף לרשימת תפוצה ואקבל בברכה ניוזלטר של Makeover Strategy

כל הזכויות שמורות – Makeover Strategy – ריטה גולשטיין-גלפרין ©  2019-2023.
התכנים בבלוג מייצגים את דעותיי האישיות בלבד.

חדשנות. מנהיגות. שינוי

בין אם אתם משרתי ציבור בעבר או בהווה, יזמים חברתיים, יועצים שמלווים תהליכי שינוי או פשוט תומכים נלהבים מבחוץ – בואו להיות חלק מהשינוי!

משרת-הציבור-של-המאה-ה21