כן משבר.
כן כולם עסוקים בהשרדות.
לא, אין פנאי ל"מותרות" נוסח חדשנות…
ובכל עכשיו בדיוק זה הזמן הכי חשוב ללמוד כמה שיעורים מכנס של מנהלי חדשנות מוניציפלית.
כנס מנהלי חדשנות בשלטון המקומי
כנס. פיזי.
נשמע כמו מציאות בדיונית אלטרנטיבית ימינו אנו.
מדהים כמה מהר אנחנו, כפרטים, כקהילות וכחברה בכללותה, מתרגלים למציאות החדשה התהוותה לנו מול העיניים. אבל לא על זה התכנסו כאן היום.
הרשימה מתבססת על תובנות מכנס חדשנות בשלטון המקומי שנערך לפני פחות משנה, בשלהי 2019 ולא נראה שאף אחד ידע לחזות כיצד ייראה העולם שלנו ב2020. אז למרות שהכנס לא הכי עדכני, התובנות, ההמלצות והתפיסות שעולות ממנו – רלוונטיות היום עוד יותר מבעבר.
אם יש דבר אחד שהתחדד מאוד במהלך התקופה המוזרה הזו – שצורת השלטון שמצביעה הכי הרבה על החוויה האישית שלנו בעתות משבר היא השלטון המקומי. העיריות.

חדשנות, עיריות ומה שבינהן
כמו שניתנו בפוסט הקודם בנושא, חדשנות מוניציפלית היא היכולת לחשוב ולפעול בצורה אחרת, שמייצרת ערך לרשות העירונית, לתושביה, לעסקיה ולמבקריה. וכמו שאנחנו למדים מפלטפורמת ההשוואה של ה-OECD, חדשנות מוניציפלית לא קוראת בטעות. למעלה מ50% מהערים בסקרים אימצו אסטרטגיית חדשנות ועברו הכשרות בנושאים כמו Human Center Design. סטוקהולם בשוודיה, לדוג', זוכה לשבחים על אסטרטגיית החדשנות שלה שהיא גם תוכנית עבודה אופרטיבית ליישום השינויים.
לצד המשבר והאתגרים הזירה המקומית הצמיחה גם הזדמנויות לקפיצת מדרגה, לפתרונות יצירתיים וניצול היתרון היחסי של כל רשות. דוגמא אחת מובהקת היא היוזמה מעוררת השראה של עיריית אשדוד – עסקים 360. פלטפורמת 360 לעסקים מיישמת את החזון העירוני לחדשנות ומסחר מקוון ומאפשרת לעסקים קטנים ובינוניים בעיר להטמיע חדשנות ומעבר למסחר מקוון באמצעות כלים פשוטים אשר מונגשים באתר.
אבל אשדוד לא לבד, הרבה עיריות היו צריכות להגיב בזמנים קצרים ולהציע פתרונות חדשניים.
למעשה בפלטפורמה שהוקמה ע"י קרן בלומברג יש למעלה מ-2500 דומגאות שונות ומגוונות. מאגר מידע מקיף, מסודר, אינטראקטיבי והשוואתי של מקרים ותגובות של ערים שונות בארה"ב לכלי מדיניות וכלי התמודדות בעקבות משבר הקורונה. המאגר מאפשר סינון לפי פרמטרים של חינוך/בריאות/רווחה/סיוע לנזקקים/עסקים מקומיים ועוד, לפי גודל העיר ועומק התגובה כדי לקבל השראה, ללמוד ולתת מענה הולם.למעשה התפיסה אומרת – חדשנות זה טוב ויפה, אבל לא באמת חייבית להמציא את הגלגל כל פעם מחדש. הנגשה של שקיפות מירבית של פתרונות לחדשות מוניציפלית ופתרונות מערכתיים יצירתיים.

בחזרה לכנס על חדשנות בשלטון מוקמי
נחזור לכנס.
יותר מ-80 ערים ברחבי העולם התכנסו ביום ראשון בוושינגטון, עבור סטודיו החדשנות הראשי – הכינוס הגדול ביותר אי פעם של אנשים העובדים בתפקיד זה בממשל מקומי. זה היה יום שנועד לחגוג את המרחק הרב אותה תנועת החדשנות העירונית עברה במשך הזמן הקצר בו הערים גייסו אנשים עבור תפקיד זה. בעוד שחובותיהם משתנים מעיר לעיר, קציני החדשנות הראשיים שואפים למנף עיצוב אנושי, תובנות של מדעי התנהגות, ניתוח נתונים, ומעורבות אזרחית על מנת לשפר את השירותים

אז פעם, כשעוד ניתן היה להתכנס בשוטף ולערוך כנסים – נערך מפגש רוחבי שבחן לבחון את דרישות הסף חדשנות בבשלטון המקומי. בחסות האתר השיתופי של קרן בלומבג, הנה שבע נקודות מהדיון.
1. בניית התרבות היא חלק מתפקידו של מנהל החדשנות
ראשי ערים מתמודדים עם אתגרים דומים כבר בימים הראשונים של הקמת משרדי חדשנות: הסבר לעובדים מה הכוונה בחדשנות, להרגיש בנוח עם דרכי עבודה חדשות, להשיג כמה הצלחות מהירות. "בסופו של דבר הם צריכים לחשוב גדול יותר", אמרה טינה וואלה, מנהלת חדשנות וביצועים ב-סיאטל.
"הצגת גישות וכלים חדשים זה ממש חשוב", היא אמרה, "אבל אני חושבת כל הזמן על איך לבנות תשוקה עמוקה יותר בעמיתי במטרה לשנות באמת את האופן בו הממשלה עובדת."
"התרבות מעוצבת מלמעלה למטה," אמר רייזדורפר. "זה מתחיל עם ראש העיר. ראש העיר מציב רף מאוד גבוה ומעודד נטילת סיכונים וניסוי וטעייה. עלינו כקציני וראשי החדשנות בעיר להעביר את זה בארגון שלנו. זה כנראה המשימה מספר אחת שלנו."
2. חדשנות זקוקה לאנשי צוות ומשאבים ייעודיים
שאטה אל האשמי, מנהלת חדשנות באיחוד האמירויות, תיארה את הדחיפה לחדשנות בארצה כמאמץ מערכתי עם תשתיות מפתח שהוקמו לתמיכה בה.
חלק מזה הוא מרכז מוחמד בן ראשיד לחדשנות ממשלתית שהיא מנהלת ואשר גדל משניים לעשרה אנשים בחמש שנות קיומו. זה גם כסף ועוד עבודות בכל שכבות העירייה. כל הגורמים הממשלתיים נדרשים להקדיש אחוז אחד מתקציבם לפרויקטים של מחקר וחדשנות, ולמנות קציני חדשנות. "הם סוכני השינוי שלנו", אמר אל האשמי. "הם אלה שאחראים להביא את החדשנות לשטח."

3. בניית תמיכה ואמון אצל העובדים הם קריטיים
אחד המכשולים שעומדים בפני מנהלי חדשנות בשלטון המקומי הוא החשד בקרב עמיתים בעירייה כי "חדשנות" היא רק רעיון חולף שבסופו של דבר יעלם. אחד הדרכים של סו פולס רייזדורפר מדרום דקוטה להתייחס לכך הייתה על ידי שאילת כל 1,300 העובדים אילו ערכי ליבה הם רוצים לראות בארגון. מסתבר שחדשנות הייתה אחת מהן.
"זה היה מאוד מוצלח", הוא אמר, "בין השאר מכיוון שזה הגיע מהעובדים עצמם." מדי חודש מגישים עובדים מאות "מחמאות" – סיפורים שמשבחים את חבריהם לעבודה על מעשיהם המייצגים את אחד מערכי הליבה. כל חודש מקבל העובד המצטיין גביע – ובמשך חמישה מתוך ששת החודשים הראשונים "טיפוח חדשנות" הוא הסיבה שהפרס הוענק למצטיין.
חוץ ממנו, משרד החדשנות של רייזדורפר כולל רק עובד אחד נוסף במשרה מלאה ואחד נוסף במשרה חלקית. במקום לחכות לפרויקטים שיגיעו אליהם, השלישייה מבלה את זמנם במחלקות אחרות ומדברים איתם על מה שהם צריכים. זה עוזר לו לבנות אמון ולהרחיב את תחום ההשפעה של קבוצתו הקטנה. זה גם דואג שפרויקטים שצצים נמצאים בסדר העדיפויות של המחלקה.
4. מערכות יחסים חזקות בונות אמון וקרדיט ברחבי הארגון
טיפוח מערכות יחסים עם מנהיגים ברחבי העירייה הוא קריטי לבניית עניין ותמיכה ביוזמות חדשנות. וואלהה מסיאטל הדגישה את החשיבות של פנייה לאנשים עם סקרנות אמיתית ורצון להבין לעומק את הכיוון של החדשנות. זה עוזר לרכך חלק מהטריגרים הרגשיים שיכולים לגרום לעובדים מסוימים להתנגד לחדשנות.

"אני מאמינה גדולה בענווה ובהיסטוריה," אמרה וואלהה. "אני מדגישה שאני כאן כדי ללמוד מכם. אני רוצה להיות שותפה איתכם. ספרו לי על משהו שהתרגשתם לבנות בעבר – מה ניסיתם, מה עבד ומה לא. חשוב להעריך את מה שהיה לפני."
מילה חדשה שעלתה מאחת הסדנאות ביום ראשון הייתה "צניעתנות" – כלומר, משרדי חדשנות צריכים להתקרב לעבודתם בצורה צנועה אשר בכל זאת מונעת על ידי רצון שאפתני לשינוי. מעל לכל, חייבים להישאר פתוחים לשמוע אנשים, אפילו את המתנגדים. "אנשים יכולים להיות מעצבנים, אבל הם גם יכולים להיות החברים ומשתפי הפעולה הגדולים ביותר שלכם," אמרה בריטון. "אל תשתגעו. המשיכו לקבל אנשים חדשים לעבודה שלכם, לא משנה באיזה שלב הם מצטרפים"
5. מצאו ועבדו עם הצ'מפיון – מישהו לרוץ איתו
כל מי שעוסק בתחום החדשנות נתקל בהתנגדות, בין מצד אנשים ובין מצד ארגונים. קרי אוקונור, מנהלת החדשנות הראשית באוסטין, טקסס, אומרת שלעתים הפיתרון הוא "להיות כמו מים" ולזרום לנתיב עם פחות התנגדות אך שעדיין יכול להשיג השפעה. "לפעמים," היא אמרה, "כדאי לעזוב הכל עד שהחלל מבשיל מעט, ואז לנסות להגיע אליו מכיוון אחר".
תיאו בלקוול, המנהל הדיגיטלי הראשי בלונדון, דיבר על בניית "קואליציות של מוכנות." זה מושג שהוחדר במשרד הטכנולוגיה והחדשנות בלונדון שמטרתו להגדיל את החדשנות הדיגיטלית על ידי תיאום המאמצים של עשרות מחוזות מקומיים האחראים על אספקת שירותי היום-יום בעיר. במקום לנסות לגרום לכל 32 הרבעים וחמשת הסוכנויות עיקריות להצטרף למאמץ, אמר בלקוול, הם התחילו ב"כמה מהסוכנויות ו -15 מהרבעים – אלה שחלקו את הרעב שלנו לשינוי."

6. עיזרו לעובדים לשפר את כישוריהם
השימוש בכלי חדשנות אינו יכול להתפשט רחוק אם רק מעט אנשים בעירייה יודעים כיצד להשתמש בהם. לכן הכשרות, סדנאות ובניית כישורים הם חלק כה גדול משינוי התרבות. וואלהה הדגימה תוכנית הכשרה של תשעה חודשים למנהיגים חדשים בממשלת העיר סיאטל המלמדת אותם טכניקות חדשנות. בולטימור, דנוור, וסירקוזה, בין ערים אחרות, מציעות הצעות דומות.
"אנחנו מכשירים אותם ומעודדים אותם לשבש, לשבור את הסטטוס קוו ולקחת סיכונים," אמרה וואלהה. "מה שמצאנו הוא שבוגרי התוכנית חזרו למחלקות שלהם, ובין אם זה בתחום עבודת הכפיים, חינוך או מחקר, והביאו את העבודה שלהם לחיים בצורה מרגשת."
ברמה האישית, זה בדיוק הרציונל שהמנחה מבחינתי להבניית של מתודות אקלסרטור לחדשנות ציבורית והאקתון צוערים. חדשנות היא אף פעם לא האחריות הבלעדית של מנהל החדשנות – זהו מאמץ משותף של כלל המערכת ויש לבנות כישורים ולהטמיע את התהליכים בעבודה שוטפת.
7. כיתבו את תיאורי תפקידים – הגדירו את מדדי ההצלחה
זה אולי נשמע כמו דבר בסיסי, אך תיאור תפקיד משקף לעתים קרובות את התרבות של ארגון. ווייד אמרה שכתיבת תיאור התפקיד יכולה לעזור להבהיר מה חדשנות אמורה להשיג בעירייה. "אם אין לכם עדיין תיאור, זה מקום טוב להתחיל בו," אמרה. "כשחושבים על שינוי תרבות וחדשנות מעבר לתקופתכם בתפקיד, זה חלק גדול מהאופן בו אתם עוזרים למחליף שלכם להגיע להצלחה, כך שהם לא יצטרכו להילחם באותם קרבות בהם אתם נלחמתם."
אוקיינוס כחול מצריך לנווט בתנאי אי-וודאות חדשנות בשלטון המקומי מצריכה את המנהלים פעמים רבות לתפוס את החבל משני צדדיו, וככל שהמיזמים מתחילים לרקום עור וגידים – זה הזמן להתחיל לתעד את התורה ולדייק את המתודולוגיות (שעובדות, ואלו שפחות) של חדשנות בשלטון המקומי.
ואיפה זה פוגש אתכם?
רוצים לפתח כישורים ותרבות ארגונית של חדנות ציבורית בערייה? במועצה המקומית?
מתלבטים איך לזהות את הפרוייקטים הראשונים?
בואו להצטרף למסע לעבר השינוי.